Table of Contents Table of Contents
Previous Page  147 / 184 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 147 / 184 Next Page
Page Background

145

·amura·

Animal codiciado

Se trata del segundo cérvido más grande después

del alce, con altura de hasta 1.5 m y un peso de en-

tre 80 y 240 kg, cuyo nombre proviene del rojizo cro-

matismo aterciopelado que recubre su cornamenta,

a la cual la cultura escocesa le ha dado cualidades

curativas, por lo que se emplea en la medicina tradi-

cional, de ahí que resulte sumamente atractiva para

los cazadores. Sus astas además de poder son un

indicador reproductivo, pues cuanto más grandes y

complejas, mayor fertilidad. Los machos suelen ser

solitarios y las hembras, junto a los más jóvenes, se

mantienen en rebaños de hasta 20 ejemplares.

Seres de las penumbras

Concentran su actividad al amanecer y en el ocaso,

durante las densas neblinas de la campiña escocesa,

tiempo que aprovechan para alimentarse de gramí-

neas, hierbas o bellotas. Originario de Eurasia y la

ecozona paleártica occidental, el ciervo rojo fue tras-

ladado a diversos rincones del mundo; sin embargo,

es una especie en peligro de extinción.

O

Coveted animal

It is the second largest deer after the moose, reach-

ing a height of up to 1.5m and a weight between 80

and 240kg; it’s name being derived for them chro-

matic red hues that permeate it’s hide, a quality

that has been belived has curative powers in the

Scottish culture. It is employed in traditional medi-

cine, thus becoming profoundly attractive to hunt-

ers. It’ss antlers are a sign of it’s reproductive power

and strength; the larger andmore intricate they are,

they more fertile the male is. Males tend to be soli-

tary, while females and younger specimens tend to

live into herds of up to 20 individuals.

Shadow beings

Red deers are most active during dawn and dusk, as

well during periods of intense mist deep in the Scot-

tish countryside. They take advantage of this periods

to feast on herbs, berries, and grass. Originally from

Eurasia and the western palaeartic ecozone, the

red deer migrated to various corners of the world.

Nevertheless, it is an endangered species.

eTQecieT •

species